Co je padel? Kompletní průvodce pro začátečníky

26. 6. 2024
Hráč padelu skákající ve vzduchu při úderu na míček na venkovním kurtu, s modrou oblohou a slunečním světlem v pozadí.

Chcete se dozvědět, co je padel? V tomto příspěvku se podíváme na vše, co potřebujete vědět o padelu - od rozdílů mezi tenisem a padlem, přes popis kurtu a vybavení, až po pravidla, bodování a strategii hry.

Také prozkoumáme bohatou historii padelu, jeho současnou popularitu a poradíme vám, jak najít partnery na hraní v Česku.

Připravte se na to, že padel se stane vaším novým oblíbeným sportem!

Obsah

Co je padel?

Padel teď zažívá svůj boom. Vídíme, že se nové kurty a turnaje objevují po celém světě jak houby po dešti. Ve Španělsku, Francii nebo Švédsku je padel součástí každodenního života a hraje se mezi lidmi pravidelně.

Padel je snadná hra. Hlavně díky menšímu kurtu a principu podání se do hry rychle zapojí i začátečníci. To, co je na padelu skvělé, je jeho společenský charakter. Protože se hraje hlavně ve dvojicích, je to fantastický způsob, jak trávit čas s přáteli a potkat nové lidi. Navíc je to skvělý trénink - rozhýbe tělo a zrychlí tep.

Na rozdíl od tenisu je padel více o strategii a umístění než jen o tvrdém úderu. Je to hlavně protože můžete využívat pro hru i stěny mříže ve svůj prospěch.

Sport nyní zažívá boom, s novými kurty a turnaji, které se objevují všude.

Ve Španělsku, Francii nebo Švédsku je padel velkou součástí každodenního života a hodně lidí ho pravidelně hraje.

Tenis Padel
Velikost kurtu 23.77 m x 10.97 m 20 m x 10 m
Podání Vrchem Spodem
Rakety Strunné rakety Pevné, bezstrunné rakety
Míčky Větší tlak Menší tlak
Bodovací systém Stejný Stejný
Stěny ke hře Ne Ano
Počet hráčů Ve dvouhře nebo ve čtyřhře Typicky ve čtveřici

Kurt

Padelový kurt je o něco menší než tenisový kurt pro čtyřhru. Je 10 metrů široký a 20 metrů dlouhý, tedy o 3,77 m kratší a o 0,97 m užší než kurt tenisový.

Podobně jako ve squashi, i padelový kurt má stěny, které lze během hry využívat. Zadní stěny a část bočních stěn jsou obvykle vyrobeny ze skla. Zbytek stran je oplocen kovovou mříží. Zadní stěny jsou obvykle asi 3 metry vysoké, a boční stěny začínají na 3 metrech vzadu a snižují se na 2 metry ve středu kurtu.

Podobně jako v tenise nebo badmintonu je kurt rozdělen sítí na dvě části. Síť je asi 88 cm vysoká, oproti 97 cm v tenise.

A povrch padelového kurtu je obvykle umělá tráva nebo trávník. Může to být ale také beton nebo koberec.

Co se týče podávacích čar, na každé straně kurtu jsou dvě. Ty rozdělují každou stranu kurtu na tři sekce: zadní oblast (kde hráči podávají), a levý a pravý podávací box (kam musí míček dopadnout při podání).

Kurt má vstupy v mřížovém oplocení na obou stranách. To umožňuje hráčům snadný vstup a výstup z kurtu.

Detailní záběr hráče padelu, který drží raketu a míček, připravený ke hře na modrém kurtu.

Vybavení

Na hraní padelu potřebujete pouze sportovní oblečení, raketu a padelové míčky.

Raketa

Padelová raketa je pevná, bez strun. Obvykle je vyrobena z kompozitních materiálů jako uhlíkové vlákno nebo sklolaminát. Je menší a lehčí než tenisová raketa, což usnadňuje manipulaci pro rychlé údery a tzv. „voleje“.

Padelové rakety mají náramkový popruh. Pro bezpečnost se popruh omotává kolem zápěstí a pomáhá zabránit, aby raketa během rychlých pohybů nevyletěla z ruky.

Míčky

Padelové míčky vypadají hodně podobně jako tenisové míčky. Jsou si podobné velikostí a barvou. Ale je tu malý rozdíl. Padelové míčky mají o něco menší tlak, takže odskakují o něco méně než ty tenisové, a to zpomaluje hru a dává hráčům větší kontrolu.

Oblečení

Co se oblečení týče, nepotřebujete nic speciálního. Klasicky se hraje ve sportovním oblečení, které je vyrobeno z funkčních materiálů. Potřebujete pouze pohodlné tričko, kraťasy nebo sukni a dobré sportovní boty s přilnavostí. To je v podstatě vše. Pokud hrajete venku, čepice nebo kšilt vám může pomoci proti slunci.

Hráč padelu připravující se ke hře s raketou v ruce na zeleném kurtu s míčky na zemi.

Bodování

Bodování v padelu je v podstatě stejné jako v tenise. S výjimkou toho, že k vítězství v zápase potřebujete dva sety namísto tří.

Počítají se tedy jako 15, 30, 40 a výhra. Takže pokud vyhrajete první bod, je to 15, pak 30, pak 40 a pokud vyhrajete další bod po 40, vyhráváte hru.

Pokud oba týmy dosáhnou 40 (40-40), nazývá se to shoda (deuce).

Po shodě musíte vyhrát dva po sobě jdoucí body, abyste vyhráli hru. První bod po shodě se nazývá "výhoda." Pokud držíte výhodu a skórujete znovu, vyhráváte bod. Jinak se počítání vrátí zpět na shodu.

Hra se skládá dohromady ze 3 setů. Jeden set je tvořen šesti hrami. A vyhrává ten tým, který zvítězí alespoň ve dvou setech. Takže pokud je to 5-5, musíte vyhrát 7-5, abyste se ujali setu. Pokud se dostanete například na 6-6, obvykle se hraje tzv. „tie-break“.

V tie-breaku jsou body počítány jako 1, 2, 3 a tak dále. První tým, který dosáhne 7 bodů s dvoubodovým vedením, vyhrává tie-break a set. Pokud je skóre vyrovnané na 6 bodů, hra pokračuje, dokud jeden tým nemá dvoubodové vedení.

Další věc, kterou je třeba vědět, je pravidlo "zlatého bodu," které někteří hráči používají k urychlení hry. Pokud skóre dosáhne shody (40-40), následující bod vyhrává hru. Žádná výhoda.

Pravidla

Podání

V padelu se podává spodem a musí být podáno diagonálně do soupeřova podávacího boxu. Stojíš za podávací čarou, necháš míček jednou odrazit a pak ho odpálíš. Míček musí dopadnout do podávacího boxu na druhé straně.

Máš dva pokusy na podání na každý bod.

Pokud míček dopadne do podávacího boxu, ale dotkne se sítě, nazývá se to LET. Podání opakuješ. Takže pokud trefíš LET při prvním podání, stále máš dva pokusy - jeden na druhé podání.

Nakonec, pokud míček odrazí v podávacím boxu a pak zasáhne plot, je to považováno za out.

Jako přijímající tým musíš počkat, až míček odrazí, než ho vrátíš. Jinými slovy, nemůžeš volejovat podání (na rozdíl od squashe).

Obecná pravidla hry

Jakmile míček dosáhne vaší strany sítě, můžete ho buď odpálit před nebo po odrazu na zemi (kromě podání, kdy byste měli vždy nechat míček odrazit nejdříve). Můžete ho také nechat odrazit od stěn na tvé straně před odpálením.

Míček může odrazit jen jednou na každé straně kurtu (odrazy od stěn se nepočítají). Pokud necháte míček odrazit dvakrát, protihráči získávají bod.

Stěny

Míček se musí nejprve odrazit od země, než zasáhne stěny na soupeřově straně. Pokud míček zasáhne skleněnou nebo kovovou stěnu předtím, než se dotkne podlahy, je to out a protihráči získávají bod.

Na vaší straně kurtu můžete míček odpálit přímo do skleněných stěn. Můžete například odpálit míček dozadu, do zadní stěny, aby se dostal přes síť. Nemůžete to udělat s plotem.

Fauly

Pozn.: je v pořádku zasáhnout míček přes síť, pokud se vrátí na vaši stranu. Představme si, že váš soupeř odpálí tvrdý volej, který se odrazí, zasáhne zadní část kurtu a pak se vrátí zpět přes síť dříve, než máte možnost ho odpálit. V tomto případě byste mohli zasáhnout míček přes síť.

Padel kurty

Týmová práce a strategie

V padelu se vy a váš partner vždy pohybujete společně. Cílem je dostat se k síti, protože tam můžete hrát ofenzivně a získat body.

Ukažme si příklad, kdy Tým 1 hraje u sítě a snaží se kontrolovat hru, zatímco Tým 2 je vzadu na kurtu a brání. Tým 2, který je na obraně, se bude snažit zatlačit Tým 1 zpět pomocí tzv. „lobů“. Lob je vysoký úder zaměřený přes hlavu hráčů u sítě. Pokud je lob úspěšný, Tým 2 může postoupit k síti a převzít kontrolu nad hrou.

Týmy se pohybují po kurtu jako jednotka. Takže pokud se jeden hráč posune dopředu, jeho partner ho následuje, a pokud se jeden posune dozadu, druhý také. Je to všechno o koordinaci.

Když jsou hráči Týmu 1 u sítě, jeden hráč stojí blízko boční čáry, aby kryl údery podél čáry, které odpaluje Tým 2. Druhý hráč Týmu 1 se nachází blíže středu kurtu, připravený zachytit údery mířící do různých částí kurtu. Tato rozestavení pomáhají Týmu 1 pokrýt co největší část kurtu.

Historie

Padel vznikl v Mexiku v 60. letech. Vytvořil ho Enrique Corcuera, který chtěl zábavnou hru pro hraní doma. Neměl dostatek prostoru pro celý tenisový kurt, a tak přišel s nápadem na menší kurt se stěnami, kombinující prvky tenisu a squashe.

Původně se padel hrál s dřevěnými pálkami a míčkem podobným tenisovému míčku. Dnes se vybavení vyvinulo, ale základy hry zůstávají stejné.

Koncem 70. let se padel dostal do Evropy, nejdříve do Španělska. Ve Španělsku se rychle rozšířil díky Alfonsu de Hohenlohe, který postavil první padelové kurty v Marbelle a propagoval hru mezi svými přáteli. Sport pak získal popularitu mezi španělskou elitou a postupně se rozšířil po celé zemi a později do celé Evropy.

Významným bodem byl rok 2005 se vznikem první profesionální padelové soutěže Pro Padel Tour (PPT). To znamenalo rostoucí mezinárodní uznání sportu a pomohlo ho dále profesionalizovat.

Padel dnes

Od roku 2020 zažívá padel obrovskou popularitu. Sport zaznamenal masivní přijetí po celé Evropě, s klíčovými veřejnými osobnostmi jako David Beckham, Rafael Nadal, Serena Williams a Shakira, kteří se věnují hře a přinášejí tak významné investice.

Padel je nyní jedním z nejrychleji rostoucích sportů na světě, s novými kurty a kluby, které se objevují všude.

Není to jen post-COVID trend; růst tohoto sportu byl stabilní a silný po celou jeho historii. Kdekoliv se podíváte, objevují se nové padelové kurty a kluby, což ukazuje, jak moc lidé tuto hru milují.

Padel se stává globálním sportem. Místa jako Spojené království, Německo, Francie, USA, Střední východ a Asie zaznamenávají velký nárůst zájmu. V příštích několika letech se očekává, že počet padelových kurtů po celém světě se více než zdvojnásobí. Do roku 2026 by mohlo být kolem 85 000 padelových kurtů. To je velký skok z téměř 40 000, které máme nyní, což ukazuje, jak populární se tento sport stává.

Takže pokud uvažujete o začátku s padem, připojujete se k celosvětovému hnutí, které se stále zvětšuje a stává se vzrušujícím.

Jak najít lidi na hraní v Česku

Playtomic

Nejjednodušší způsob, jak najít padelové hráče, je přes Playtomic, místní kluby a skupiny na sociálních sítích.

Je to aplikace, kde můžete najít a rezervovat padelové kurty, připojit se ke hrám ostatních a spojit se s dalšími hráči ve své oblasti. Je velmi uživatelsky přívětivá a pomáhá vám najít hráče na vaši úrovni tím, že vás hodnotí a spojuje s ostatními. Můžete dokonce vytvořit hry i pro ostatní, rezervovat kurty a dokonce zveřejňovat své výsledky.

Je to skvělý nástroj, i když ne všechny padelové kluby Playtomic využívají.

Padelové kluby

Návštěva místních padelových klubů je další skvělou možností. Často mají nástěnky nebo seznamy členů, kde můžete najít lidi, kteří hledají partnery.

Padelové skupiny na FB

Skupiny na sociálních sítích, jako jsou ty na Facebooku, jsou také užitečné. Mnoho měst má padelové skupiny, kde hráči organizují hry a setkání.

Zůstaňte v obraze

Nebo se můžete přihlasit k odběru našeho zpravodaje, abyste byli v kontaktu se stejnými nadšenci padelu jako vy sami ve vašem okolí. Spojíme vás totiž s hráči blízko vás a čas od času také zorganizujeme setkání nás všech příznivců, kde se potkáme a dáme hru všichni společně.